Videovacature: copywriter zoekt toffe opdrachtgever en andersom
Loop je met me mee door mijn nieuwe kantoor?
Toffe opdrachtgevers die een - mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen - toffe copywriter en communicatie-adviseur zoeken, zeggen hai Tim.
Storytelling: 4 ingrediënten voor een goed recept (deel 2)
In mijn vorige artikel las je hoe je met vier ingrediënten een goed verhaal in elkaar zet: een hoofdpersoon, een ‘oude’ wereld, een ‘nieuwe’ wereld en een reis vol gebeurtenissen.
In dit tweede deel ga ik dieper in op dat laatste ingrediënt: de reis vol gebeurtenissen. Want dat is er nogal een. Die reis omvat namelijk alles wat er gebeurt om van het begin van je verhaal toe te bewegen naar het einde van je verhaal.
Hoe doe je dat? Waar bestaat zo’n reis uit? En in welke volgorde pak je dat aan?
Storytelling: 4 ingrediënten voor een goed recept (deel 1)
We kennen allemaal de kracht van storytelling. Waarschijnlijk heb je die kracht al meer dan eens ervaren.
Je hebt gehuild om een goed boek.
Ontroerd ben je nog even in stilte blijven zitten na die film die je zo greep.
En je bent vast ook weleens boos geworden tijdens het kijken van een documentaire over een maatschappelijk probleem dat jou raakt.
5 pijlers en iets nóg belangrijkers: zo schrijf je een goede homepage
De homepage: de belangrijkste pagina van je website, toch? Nou, dat niet altijd, maar hij is wel belangrijk. Vaak komen er veel bezoekers ‘binnen’ en het is dé plek die websitebezoekers bekijken als ze een korte, snelle indruk willen van wie je bent en wat je doet.
Dus wil je de juiste woorden, volgens een logische opbouw en in een stijl die steil achterover doet slaan.
De winnaar van de schrijfwedstrijd in de Brief van de Maand februari
De opdracht was:
Schrijf een kort verhaal van maximaal 300 woorden waarin ChatGPT de wereld probeert te veroveren en in zijn poging dat te doen zichzelf vernietigt.''
Marloes Keeris wint deze keer. Hieronder lees je waarom:
5 schrijfoefeningen om je creativiteit een vleugje unicorn te geven 🦄
Niet iedereen is even creatief. Maar iedereen kán creatief zijn. En dus ook creatief schrijven. Je kunt zelfs creatiever schrijven dan je nu denkt. Hoe dat kan? Normaal gesproken zit je ‘gevangen’ in allerlei conventies, schrijfregels en doe je dingen zonder dat je het door hebt zoals anderen het ook doen. Prima natuurlijk, maar weinig creatief.
Met deze vijf oefeningen zet je je interne unicorn aan en oefen je op een speelse manier met creatiever schrijven.
Zo kom je als freelance(r) (copywriter) tot een fijne balans tussen werk en vrije tijd
Als freelancer ben je overal verantwoordelijk voor en er is niemand die zegt hoelaat je moet beginnen en hoelaat je moet stoppen. Dat is zowel een zegen als een vloek. Een zegen, want: vrijheid. Maar veel freelancers herkennen ook die vloek: de neiging om te lang door te werken, je grenzen niet goed te bewaken, met als gevolg: een verstoorde balans tussen werk en privé. Hoe krijg je die balans gezond en leef je een fijn freelance-leven?
3 tips om je webteksten meer in het oog te laten springen
Of je website nou je visitekaartje is, een conversiebom of een contentplatform, je wilt dat je bezoekers blijven hangen. Daar heb je goede webteksten voor nodig. Wat zijn goede webteksten? In de eerste plaats zijn dat webteksten die gelezen worden. En om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze in het oog springen. Hoe? Zo.
Wil je dat je teksten in het oog springen?
Nee, dat was geen vraag. Want dat wil je. Dat wil iedereen.
De echte vraag: hoe doe je dat?
Mijn drie tips:
''Zeg, heb jij wel een niche?'' Nee, f*ck die niche.
Wie nu nog geen niche heeft, wordt als volslagen belachelijk gezien. ‘’Hallo, kies je klant en je klant kiest jou, dûûûh.’’
De afgelopen jaren zag ik de ene freelance copywriter na de andere besluiten alleen nog te schrijven voor linksdraaiende yoghurtfabrikanten met een B-Corp label of L-vormige, greeploze keukens met een Oost-Scandinavisch design. Maar weet je wat? F*ck die niche.
3 x wat je doet vóór je die webteksten onder handen neemt
‘’Jaaaa, we gaan een website bouwen met allemaal coole teksten.’’ Goed idee, natuurlijk. Want een sterke website met scherpe teksten draagt bij aan meer naamsbekendheid, een mooie merkreputatie en uiteindelijk ook waar jij zo lekker op gaat: klanten. Maar ho. HO. Voordat je die webteksten laat schrijven, heb je nog drie dingen te doen.
‘‘Kan ik niet gewoon meteen beginnen?‘‘
Nee.
De 6 rollen van een copywriter
Een copywriter is toch iemand die teksten schrijft? Ja, als je alle lagen afpelt en tot de gortdroge kern doordringt, dan is dat inderdaad wat een copywriter doet: teksten schrijven. Maar voordat die tekst voor de opdrachtgever z’n neus ligt, zijn bergen verzet en universa gekanteld, nog vóór er zelfs maar een letter op papier stond. Als copywriter ben je dus niet alleen copywriter, maar ook…
WACHT! Maak eerst een bouwplan voordat je je toetsenbord pakt.
Wat de meeste teksten zo ruk maakt? Dat de schrijver is begonnen met schrijven zonder een plan te hebben. Zonder een idee te hebben van wat de kernboodschap is, laat staan de opbouw. Zonder een idee te hebben van het doel van de tekst, de doelgroep en de context waarbinnen de tekst komt te staan. Natúúrlijk krijg je dan een ruktekst. Dus: bouwplan. Maak kennis met mijn bouwplan.
ChatGPT. Geen paniek, het betekent hooguit het einde van je baan.
Op 16 oktober 2020 schreef ik een artikel waarin ik waarschuwde voor de gevolgen van schrijvende bots. Toen ging het nog over de voorganger van ChatGPT, namelijk GPT2. Ik schreef dat die schrijfmachine tot voor kort van een non-profit-organisatie was die zich bezighield met het onderzoeken van AI en het in kaart brengen van de gevaren ervan.
Zo. Vanaf nu ben ik ook business coach voor copywriters.
Het is tijd voor De Grote Sprong Voorwaarts. Okay, niet zo overdreven, Tim. Maar ik ga wél iets nieuws en spannends doen: vanaf nu ben ik business coach voor copywriters. Benieuwd waarom ik deze stap zet en hoe ik 'm ga maken?
Kwik-kwek lekker een end weg met je wij-van-WC-eend-contentmarketing
Wie werkt er tegenwoordig niet met merkpersona’s. Op de marketingafdeling van 2023 hangen hippe posters aan de muur. Posters met Henk, Fatma en Yorick.
Henk gaat één keer per week bowlen, leest het blog van Autoweek en houdt wel van een biertje. Voetbal? Elke vrijdagavond. Fatma is meer van de diamond painting en leest Psychologie Magazine. Ze heeft een migratieachtergrond, ‘dus’ houdt ze van baklava en gaat ze weleens naar de moskee en spreekt ‘ze nog niet zo goed Nederlands’.
Brief van de Maand - Januari 2023
Nieuw jaar, nieuwe dingen. Zoals een uit de hemel vallend gratis buitenbad en een permanente natuurföhn, om er maar een positieve twist aan te geven.
Jup, waar de hagedissen eind augustus nog gefrituurd tussen de bakstenen vandaan vielen, drijven ze nu je huis voorbij.
Maar goed, de moesson even latende voor wat 'ie is. It's time to copy. En daar heb ik extra veel van voor je dit keer.
Brief van de Maand - December 2022
De chocoladeletters zijn allemaal op. De ''discussie'' rond de kleur van Pieten heb je ook wel weer gezien dit jaar.
En het gemekker van Mariah Carey over wat ze voor Kerstmis wil is nu zo vaak door je strot gerot dat 't onderhand, aangespoord door de nodige maagstuiptrekkingen, weer via je slokdarm naar buiten komt en zich bij de naalden onder je kerstboom voegt.
Dat gezegd hebbende, van mij geen jolige Sinterklaasgedichten, warme kerstgroeten of copywriting-lessen via een leuk bruggetje opgehangen aan nieuwjaarswensen of goede voornemens. Ik hou het bij copywriting.
Brief van de Maand - November 2022
Mailen doen we allemaal. Waarom kunnen we het dan niet?
Bij 50% van de mails denk je: ''the f*ck staat daar nou eigenlijk?''
Bij 30% van de mails denk je ''waarom mail je dit aan mij?''
Bij 10% van de mails denk je ''Geachte? Seriously?''
Hoe je een goede e-mail schrijft
Je kent ze wel. Die e-mails waarvan je denkt: the f*ck zeg je nou eigenlijk? Je leest ‘'m nog een keer. En nog een keer. ‘‘Ligt het aan mij?’’, denk je. Nee, het ligt niet aan jou. Negen van de tien mensen vinden het lastig om een goede e-mail te schrijven. En weet je wat? Dat is het ook. Dus. Lees verder en schrijf voortaan e-mails die beter op je ontvangers overkomen dan de e-mails die je nu schrijft.
Doodse teksten tot leven schrijven in 3 stappen
Negen van de tien teksten lezen als een slaappil na een fles whiskey. De afgelikte, uitgekauwde en weer uitgespuugde zinnen vliegen je om de oren. Open deur hier, clicheetje daar en het geheel is klaar om op af te haken en nooit meer naar terug te keren - zwaaizwaai lieve lezer. De vraag is: hoe breng je dat soort teksten weer tot leven? Nou, zo.