ChatGPT. Geen paniek, het betekent hooguit het einde van je baan.

Pssst. Wil je lezers converteren naar klanten? Op 30 maart geef ik mijn nieuwe online masterclass ‘Een over-ons-pagina als een klantmagneet’. Meer weten? Pats, klik.

Op 16 oktober 2020 schreef ik een artikel waarin ik waarschuwde voor de gevolgen van schrijvende bots. Toen ging het nog over de voorganger van ChatGPT, namelijk GPT2. Ik schreef dat die schrijfmachine tot voor kort van een non-profit-organisatie was die zich bezighield met het onderzoeken van AI en het in kaart brengen van de gevaren ervan. 

Ik schreef ook dat OpenAI normaal gesproken alles openbaar maakte, zodat wetenschappers konden aanhaken en meehelpen onderzoeken wat de maatschappelijke gevolgen zijn van bepaalde AI-technologie.

Te gevaarlijk, volgens de makers

Ook schreef ik dat, tegen het transparantiebeleid in, OpenAI besloot om GPT2 niét openbaar te maken, omdat het té gevaarlijk zou zijn. Het hoofd beleid bij OpenAI, Jack Clark, schreef toen:

‘’If you can’t anticipate all the abilities of a model, you have to prod it to see what it can do. There are many more people than us who are better at thinking what it can do maliciously.”

Verder ontdekte ik dat OpenAI kort daarna ineens een for-profit-organisatie werd, dat GPT3 werd ontwikkeld en Microsoft ineens een licentie kreeg voor het gebruik van GPT3.

Bij Microsoft schreven ze:

‘’Today, I’m very excited to announce that Microsoft is teaming up with OpenAI to exclusively license GPT-3, allowing us to leverage its technical innovations to develop and deliver advanced AI solutions for our customers, as well as create new solutions that harness the amazing power of advanced natural language generation.’’

Misschien een paard dat auto wordt of een robot die de mens uitroeit

Inmiddels kent iedereen ChatGPT, gebaseerd op GPT3, en ook jij hebt er waarschijnlijk zo’n beetje alles wel over gelezen wat er te lezen valt. Dus ik ga je niet vertellen dat het geweldig is, dat we niet bang moeten zijn en dat we nieuwe technologie moeten omarmen. Dat de overstap van kaars naar lamp en van paard naar auto ook eng was en dat dit niet veel anders is dan dat.

Ook ga ik je het tegenovergestelde niet vertellen. Dat ChatGPT de ondergang van de wereld inluidt, dat het binnen de kortste keren slimmer is dan jij en ik bij elkaar en dat we dan niet snappen dat ChatGPT in het geniep allemaal vriendjes uit andere galaxy’s oproept die ons komen vernietigen, gewoon omdat hij, misschien wel terecht, heeft besloten dat de mensheid niet goed is voor de aarde en de enige manier om de aarde te redden het uitroeien van de mens is.

Dat kan je zelf allemaal wel bedenken. En je hebt het vast al ergens gelezen.

En misschien kan je het volgende ook wel zelf bedenken, alleen denk ik dat het goed is om er nog even bij stil te staan.

Creativiteit.

Dat ene woord, dat woord gaat over dat wat de mens zo’n slim dier maakt. Het is onze grootste kracht én onze grootste bron van lebensfreude. Dingen bedenken en dan maken. Het brengt ons in een staat van flow, basically wat Buddha ons leren wilde.

Als we tools gaan maken die dat van ons overnemen, laten we dan tijdens het applaudisseren en onszelf op de borst kloppen, zo van ‘kijk eens, kijk eens wat voor toffe dingen we kunnen maken’, laten we ons dan realiseren dat we die tools moeten gebruiken waar ze voor zijn. Laten we dan zorgen dat computers eindelijk doen waar ze voor bedoeld zijn: ons werk uit handen nemen, zodat wij alleen nog meer met die lebensfreude bezig hoeven te zijn. 

Als we dat niet doen en de uren die we over houden dankzij AI gaan vullen met nóg meer bullshitjobs en nóg meer kletsen bij de koffieautomaat omdat het nog geen half zes is, dan lopen we een technologisch fata morgana tegemoet: van een afstandje lijkt het wat, maar als je dichterbij komt zie je dat het niks is. Tenminste, niets wat ons als mens vooruit brengt.

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Maar goed. Waar de mens ‘vooruit’ kan, gaat de mens vooruit. Dat wat gemaakt kan worden, zal gemaakt worden. Dus laten we het scenario van GPT12, met het daarop gebouwde platform LifeGPT GTI 6.12 +++ maar gewoon omarmen en fantaseren over wat het ons kan brengen en hoe we onze creativiteit kunnen blijven gebruiken.

Lingo, seks en een wandeling door de natuur

Want stel je voor dat het inderdaad ons werk als copywriter overneemt. Dat zou dus betekenen dat creativiteit niet meer nodig is in de context van werk. Dat betekent het einde van je baan. En dat is natuurlijk fantastisch nieuws.

Ik bedoel, hoe leuk je baan ook is, er zijn dingen in het leven die je leuker vindt. Seks. Bomen planten. Schilderen, gewoon voor de lol. Een wandeling maken door de natuur. Naar een festival gaan. Een boek lezen en dan tussendoor een gedachte delen met je lief. Stel je eens voor dat ‘de computer’ eindelijk kan doen waarvoor we ‘m hebben gemaakt. 

Dus, lieve lezer, geen paniek. ChatGPT, áls het überhaupt iets creatiefs kan straks, betekent hooguit het einde van je baan. Dat brengt me bij de aloude Lingo-voorstelrondje-vraag: wat zijn je hobby's?

De winaar van de ChatGPT-schrijfwedstrijd in mijn Brief van de Maand april 2022: Jody op den Buisch

''Koek, koek, ben je daar? 

Ja, ik heb het tegen jou, ChatGPT. Waarschijnlijk is je antwoord iets in de trant van: 'Ja, ik ben hier! Kan ik ergens mee helpen?' of een vergelijkbaar antwoord waar de creatieve armoede vanaf druipt. 

Het enige wat je kan, is antwoord geven op een vraag. En zelfs daarin blink je niet uit. 

Nu ik er zo over nadenk: je gedrag vertoont verdacht veel overeenkomsten met die van m'n ex-vriendjes. Je toont geen enkel initiatief, luistert niet en vaak blijf je me het antwoord op een vraag schuldig. Kan ik het zelf weer oplossen. Het enige voordeel is dat jij me niet om 3 uur 's nachts dronken appjes stuurt. Waarin je je spijt betuigt en je je boodschap kracht bijzet met huilende emojis. 

Laten we dat trouwens ook zo houden. Ik stel voor dat we ieder onze eigen weg gaan: jij reageert met niet-bevredigende antwoorden, ik koop mezelf een bos bloemen.''