Kwik-kwek lekker een end weg met je wij-van-WC-eend-contentmarketing 

Je kent ze wel. Je kent de ‘content’ die eigenlijk reclame is. De website die zogenaamd om de gebruiker draait, maar ondertussen stikt van de irritante pop-ups, call-to-actions en schreeuwerige boodschappen. De artikelen met een interessante titel, maar na die titel voller met keywords zitten dan een eetverslaafde veelvraat na een kerstdiner.

Ja, de WC-eend is nog springlevend. En het is tijd dat beest de nek om te draaien. Het is tijd om werkelijk waardevolle content te maken. Ik geef je vijf tips om dat voor elkaar te krijgen.

1] Gooi die hippe maar zinloze merkpersona’s in de prullenbak

Wie werkt er tegenwoordig niet met merkpersona’s? Op de marketingafdeling van 2023 hangen hippe posters aan de muur. Posters met Henk, Fatma en Yorick. 

Henk gaat één keer per week bowlen, leest het blog van Autoweek en houdt wel van een biertje. Voetbal? Elke vrijdagavond.

Fatma is meer van de diamond painting en leest Psychologie Magazine. Ze heeft een migratieachtergrond, ‘dus’ houdt ze van baklava en gaat ze weleens naar de moskee en spreekt ‘ze nog niet zo goed Nederlands’. 

Yorick is een hippe millennial ‘dus’ doet zijn boodschappen online, heeft een fixie aan de muur, een flinke baard en houdt van ‘goede koffie’. Oh, en hij maakt duurzame keuzes. Op elk vlak, natuurlijk.

Wat ze verkopen op de marketingafdeling? CRM-systemen.

Serieus, gooi die posters met Henk, Fatma en Yorick in de prullenbak en vraag je klanten eens waar het om gaat:

  • Wat is je rol binnen je organisatie?

  • Beslis jij welk CRM-systeem jullie gebruiken?

  • Hebben jullie al een CRM-systeem?

  • Wat vind je fijn aan jullie CRM-systeem?

  • Welke problemen lost jullie CRM-systeem op?

  • Hoe zou jullie perfecte CRM-systeem eruit zien?

  • Welke frustraties levert jullie CRM-systeem je op?

Kijk, dat zijn dingen waar je wat mee kunt. Dat zijn dingen waar je waardevolle content over kunt maken. Dan kun je die baklava, die fixie, die baard, dat voetbal en diamond painting lekker buiten beschouwing laten. Scheelt weer een lang potje ‘epibreren’.

2] Schrijf voor mensen, niet voor zoekmachines

‘’Ja, laten we eerst eens de keywords verzamelen. Dan maken we daar titels en tussenkoppen bij en komen we in Google terecht tussen de duizend andere artikelen die hetzelfde hebben gedaan.’’

Nee.

Schrijven doe je voor mensen, niet voor zoekmachines.

Schrijf je voor zoekmachines? Dan krijg je gortdroge artikelen, waarvan er al een stuk of tienduizend zijn geschreven en waar zoveel keywords in zitten dat het zoeken naar relevante inhoud moeilijker is dan het vinden van een stofmijt met het blote oog.

Schrijf voor mensen. De problemen waar ze tegenaan lopen. De wensen die ze hebben. Je weet wel, wat je bij punt één las.

Dan kun je daarna je SEO-sausje eroverheen gieten. Met mate. Heel veel mate. Heel weinig van die saus dus.

3] Schrijf zoals je praat

Schrijftaal? Bestaat niet. Mensen lezen een tekst hardop voor in hun hoofd en schrijftaal is daar niet voor gemaakt. Woorden als ‘thans’, ‘middels’ en ‘ofschoon’, zijn uit den boze.

Verder dus niet:

Dit levert u een aantal voordelen op.

Maar.

Dat levert je een aantal voordelen op.

Jargon? Niet doen. Ambtelijke taal die smaakt naar ganzenveren, systeemplafonds en kalende notarissen? Forget it

Say it like it is. 

Zet de naam van een goede vriend boven je tekst en begin te schrijven, alsof je het die goede vriend vertelt.

‘’Maar dat is toch niet professioneel?’’

Jawel. Wat niet professioneel is, is ineens ‘zakelijk’ en ‘afstandelijk’ doen en je verschuilen achter stijf taalgebruik. Wie zaken doet, wil de ander leren kennen en wie de ander wil leren kennen laat zichzelf zien zoals ‘ie is. Zonder masker.

4] Schrijf consistent

Contentmarketing, bloggen of überhaupt bezig zijn jezelf te laten zien en zo de juiste klanten aantrekken, is geen project. Geen sprint, maar een marathon. Geen campagne, maar een doorlopende bedrijfsactiviteit. Geen moetje, maar iets wat je laat doen door mensen die het snappen, kunnen, leuk vinden en doén.

Elke. Keer. Weer.

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Vanuit dezelfde brand story. Dezelfde tone of voice. Ofwel: een consistent, herkenbaar en onderscheidend geluid waarmee je je merk neerzet als een merk waar mensen bij willen horen. Geen wij-van-WC-eend-boodschap dus. Maar een wij-snappen-je-en-zijn-f*cking-gedreven-in-wat-jij-wilt-boodschap.

5] Schrijf voor én met je doelgroep

Ok, dus je schrijft over de problemen van Henk, Fatma en Yorick. Lekker bezig. Maar schrijf je ook mét ze.

En dan bedoel ik niet dat je ze een pen en een blaadje geeft, dat naar je toe laat postduiven en het dan op interwebs gooit. Ik bedoel dat je ze betrekt bij het bedenken van content. 

Dus je belt, mailt en postduift ze. 

  • Wat vinden jullie belangrijk? 

  • Wat zijn belangrijke momenten voor jullie? 

  • Wat zijn de problemen waar jullie nu meer struggelen? 

  • Hoe zou jullie ideale CRM-systeem eruit zien? 

  • Wat zouden jullie willen weten over CRM? 

  • Zouden jullie een interview willen doen over de manier waarop jullie met een CRM werken? 

  • Wat vinden jullie volkomen k*t aan jullie CRM-systeem?

Kijk, dat is nog eens inspiratie voor je volgende artikel, how-to, masterclass, event, whitepaper of LinkedIn-post. En die daarna.

En dan, dán pas ga je beginnen - en niet meer stoppen

En dan, dán pas kan je op een natuurlijke manier je commerciële boodschap door je content heen weven. Daar waar het relevant is, lees: waar je lezer écht, écht-ekt denkt ‘goh, interessant, daar wíl ik graag meer over weten.’

Artikelen die je hierop aansluiten:

En anders kun je altijd bij de TIMcademy kijken. Daar kun je van álles leren over copywriting.