Doodse teksten tot leven schrijven in 3 stappen

Negen van de tien teksten lezen als een slaappil na een fles whiskey. De afgelikte, uitgekauwde en weer uitgespuugde zinnen vliegen je om de oren. Open deur hier, clicheetje daar en het geheel is klaar om gedag te zeggen en nooit meer naar terug te keren - zwaaizwaai lieve lezer. De vraag is: hoe breng je dat soort teksten weer tot leven? Nou, zo.   

3 handige stappen

Hoe vaak lees jij een tekst die je raakt, bij je binnenkomt, je aandacht vastpakt als een hondsdolle hond en die pas weer loslaat nadat de laatste letter je brein in is gekatapulteerd? Ik raad één keer: zelden.

Tijd dus om je vast te bijten in een relatief makkelijk toepasbare en vooral effectieve manier om je doodse teksten weer tot leven te schrijven. In drie stappen. Ready Freddie? 

Stap 1 - Zoek het dorre hout en gooi het in de versnipperaar

Dor hout? Ja, denk aan:

  • Clichés

  • Open deuren

  • Nietszeggende woorden en zinnen

  • Stoffige taal, je weet wel, van die taal die smaakt naar notariskantoren waar de handtekeningen nog met ganzenveren worden gezet

  • Spreekwoorden - kom op, je creatieve brein kan beter

Voorbeeld? 

Welkom op onze website. Wij zijn notariskantoor De Ganzenveer. Sedert 1813 staat kwaliteit bij ons hoog in het vaandel en bedienen wij onze cliënten van diverse notariële diensten en dragen zo bij aan het tot in de puntjes regelen van de zaken die zich voordoen in hun leven, van het aanschaffen van vastgoed tot het vastleggen van aktes omtrent huwelijken en nalatenschap. Zoekt u een notariskantoor waar de klant koning is, een kantoor dat pas tevreden is als u dat bent? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Ben je nog wakker? Respect. 

En ja, ik weet het, dit is een extreem voorbeeld. Een voorbeeld dat ik zelf heb verzonnen. Wil je het dorre hout uit deze tekst schrijven? Dan hou je niets meer over en moet je dus helemaal opnieuw beginnen. Maar het is niet anders, want het hout van deze tekst is van de eerste tot de laatste letter door en door dor, rot, riekend en beschimmeld. Weggooien dus. 

Voor jouw overzicht per zin de reden voor de eerder genoemde versnipperaar:

  • Welkom op onze website

    • Dat was iets wat je zei toen het internet net was uitgevonden

  • Wij zijn notariskantoor De Ganzenveer

    • Dat wist je lezer al, dus zonde van je letters, tenzij je Slaapverwekkend Scrabble speelt

  • Sedert 1813 staat kwaliteit bij ons hoog in het vaandel en bedienen wij onze cliënten van diverse notariële diensten en dragen zo bij aan het tot in de puntjes regelen van de zaken die zich voordoen in hun leven, van het aanschaffen van vastgoed tot het vastleggen van aktes omtrent huwelijken en nalatenschap 

    • ‘’Sedert’’ en ‘’omtrent’’ zeiden ze rond de tijd dat dit notariskantoor werd opgericht

    • ‘’Kwaliteit hoog in het vaandel’’ is een zin die afgelikter is dan een waterijsje op een zinderende zomerdag

    • Het woord ‘’cliënten’’ doet anno 2022 vooral denken aan een huisartsenpost of een verzorgingshuis voor ouderen

    • ‘’Tot in de puntjes regelen’’ is een zin die zo afgezaagd is dat zelfs het zaagsel met het blote oog niet meer te zien is

    • Ook de rest van de tekst roept een neiging op om er een emmertje bij te pakken - wie vindt van niet, is waarschijnlijk zelf notaris of leest deze tekst op een Commodore 64

  • Zoekt u een notariskantoor waar de klant koning is, een kantoor dat pas tevreden is als u dat bent? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

    • Dit kan in zijn geheel bij dat eerdere, onzichtbare zaagsel

Okay. Alle open deuren, clichés en al het andere rotte hout door de versnipperaar getrokken? Mooi. Dan ben je klaar om wat er nog over is weer tot leven te brengen. Of, in het geval dat er niets meer over is van je tekst, volledig opnieuw te beginnen. 

Meer over lezen? Lees dan ook:

Stap 2 - Breng je tekst tot leven

Switch! Van schrijftaal naar spreektaal. Say it like it is. Zet de naam van een goede vriend boven je tekst en begin te schrijven. Nee, wacht, niet zomaar beginnen. Gebruik een bouwplan. Want de meest gemaakt fout is dat iemand zonder enig plan zijn toetsenbord erbij pakt. Je hebt een plan nodig.

Met zo’n plan weet je in ieder geval:

  • Waarom je iets gaat schrijven

  • Aan wie je iets gaat schrijven

  • Wat je precies wilt schrijven

  • Waar je je tekst gaat publiceren - dat heeft invloed 

Als je dan je toetsenbord in je handen hebt, probeer je tekst dan levendig op te schrijven. 

Speel eens met je tekst:

‘’High five! Je hebt het bureau gevonden dat een website voor je gaat maken waar je mond zo ver van open valt dat er een skippybal in past’’ klinkt gewoon leuker dan ‘’Wij zijn bureau X en maken hele mooie websites’’.

Hou het perspectief van je lezer aan:

‘’Nadat je op die knop hieronder drukt, krijg je je extra-extra-warme winterjas binnen 24 uur toegestuurd.’’ sluit nu eenmaal beter aan op de beleving van je lezer dan ‘’Na uw bestelling verzenden wij uw producten binnen 24 uur.’’

En gebruik je zintuigen:

‘‘Onze bonbons met dikke zoutkorrels en brokken caramel barsten bevredigend open tussen je kiezen, smelten langzaam op je tong en laten een hemels spoor van nasmaak achter waar je een kwartier later nóg zoet mee bent’’ klinkt nu eenmaal verleidelijker dan ‘’Onze bonbons zijn van hoge kwaliteit en hebben een superieure smaak’’.

Meer over lezen? Lees dan ook:

Stap 3 - Giet je eigen magische saus eroverheen 

Kun je lekker schrijven? Mooi. Maar dat kunnen velen. Okay, bijna niemand kan echt lekker schrijven, maar je bent in ieder geval niet de enige. 

Je hebt dus meer nodig dan een lekkere tekst. Wat je nodig hebt is een tekst die lekker is én doordrenkt is van jouw unieke stijl.

Wat is die stijl? Dat is een onderwerp, nee universum op zich, maar bedenk eens: wat is jouw Unique Telling Point? Die ene karaktereigenschap die doorklinkt in al jouw teksten? De reden dat mensen weten dat jouw tekst van jou is?

Weet je het niet? Vraag het dan eens aan anderen. Klanten, collega’s, partners. ‘’Wat vind jij kenmerkend aan de manier waarop ik schrijf - of wij schrijven?’’ Schrijf je niet zo vaak? Prima. Vraag dan ‘’Wat vind jij kenmerkend aan de manier waarop ik praat - of wij praten?’’

Die eigenschap bombardeer je tot jouw Unique Telling Point. Je zorgt ervoor dat je die eigenschap in elke tekst stopt, van je nieuwsbrieven tot je LinkedIn-posts, van je webteksten tot de tekst waarmee je je e-mails afsluit. 

Meer over lezen? Lees dan ook:

Oh, en vergeet mijn Brief van de Maand niet. Dan krijg je dit soort dingen één keer per maand automatisch in je mail, compleet met licht geflipte saus.

Previous
Previous

Hoe je een goede e-mail schrijft

Next
Next

Brief van de Maand - Oktober 2022