Brief van de Maand - November 2021
Een tijdje geleden liep ik een volle ruimte binnen en knoopte ik met een aantal mensen een gesprek aan. Je herkent het vast wel: ik voelde in geen-tijd met wie ik een klik had en met wie niet.
Het fundament onder je tone of voice: de houding van je merk
Bij het bouwen van je merk is je tone of voice een van de belangrijkste elementen. Want de manier waarop je merk praat, zegt veel over de persoonlijkheid van je merk. Vooral de voice, de stijl die in elke situatie hetzelfde is en daarmee het herkenbare geluid vormt van het merk, is cruciaal. Hoe bepaal je die voice? Wat zit daaronder? Nou, daaronder zit je houding. In dit artikel lees je wat ik bedoel met die houding en hoe je tot zo’n houding komt.
Wil je dat je lezers je teksten onthouden? Dan is dit wat je moet doen - 3 technieken
Een tekst schrijven die qua spelling en grammatica klopt, dat kunnen velen. Een tekst schrijven die technisch lekker in elkaar zit, dat sommige copywriters. Maar een tekst schrijven die diep in het brein van je lezer doordringt en daar een plaatje tot stand brengt, waardoor je lezer je tekst én beter opneemt én langer onthoudt, dat kunnen maar weinigen. In dit artikel leer je hoe jij dat wél voor elkaar krijgt.
Wat is jouw Unique Telling Point?
Ga maar eens na: alle mensen die een sterke indruk maken op anderen, hebben iets opvallends. Dat opvallende laten ze zien in alles wat ze doen, in alles wat ze zeggen. Ze vallen dus op, en ook belangrijk: ze vallen altijd op. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt en hoe je het ook zelf voor elkaar krijgt in de manier waarop je je presenteert, als persoon of als merk.
Waarom Freddie Mercury dé inspiratiebron is voor elke copywriter
Ben jij copywriter en heb je inspiratie nodig? Zoek je de energie om je letters te laten dansen als Tina Turner en van het scherm direct in het gezicht van je lezers te laten spatten? Kijk en luister dan naar Freddie Mercury, de legendarische leadzanger van Queen - en behalve legendarische leadzanger ook professioneel paradijsvogel, godfather of glamrock, Engelands wildste podiumdier ooit én de enige die het ooit voor elkaar kreeg om een outfit die bestaat uit een wit hemd en een simpele spijkerbroek te verheffen tot intergenerationeel modeverschijnsel. Oh, en zijn snor...
De yoghurtpaktekst van Albert Heijn ontleed [de lange versie]
Jij doet het vast ook: tijdens je ontbijt teksten lezen die op verpakkingen staan. Ik lees ze, lees ze nog een keer, spreek ze hardop uit, totdat ik op dat punt zit waarop álles gek klinkt. Dan zoom ik nog verder in, nog verder, totdat ik genoeg heb geanalyseerd om een heel boek te schrijven over die ene korte tekst - wat is copywriting toch een heerlijk vak.
Kleine Aristoteles en de ketel met LSD
Kleine Aristoteles klom via de wiebelende ladder die tegen de enorme ketel aan stond naar boven. Eerste tree, tweede tree, nog eentje. Treetje voor treetje klemde hij zijn handjes vast aan de volgende en tilde ook zijn voetjes op. Hij was nu bijna boven. Achter zich zag hij zijn geboorteplaats Stagira, onder de brandende zon, omgeven door de glooiende heuvels van Katafigio. Was dat gebouwtje daar nou zijn thuis, waar zijn moeder hem die ochtend nog had gezegd dit keer in de buurt te blijven?
How to storytelling als een Aristoteles - Een goed verhaal begin je zo
Iets met een eerste indruk, snackable content, aandacht vasthouden en een goede binnenkomer - het universum stikt van de clichés die gaan over het belang van een goed begin. Waarom? Omdat ze allemaal waar zijn. Omdat een goed begin niet alleen het halve werk is, maar bepaalt of er überhaupt nog Ãets komt na het begin. Gelukkig bestaan er slimme manieren om je verhaal goed te beginnen, of het nu om je merkverhaal, een LinkedIn-post, een tendervoorstel, het script voor die nieuwe commercial, een blogartikel of je over-mij pagina gaat.
‘U’ of ‘jij’?
Het is misschien wel een van de meest gevoerde discussies op het gebied van tone of voice: zeg je ‘u’ en ‘uw’ of ‘jij’ en ‘jouw’? Een prachtige discussie, want de kwestie raakt aan zoveel meer dan alleen tutoyeren of vousvoyeren. Het gaat over zoveel meer dan alleen de manier waarop je iemand aanspreekt. Daarom in dit artikel het korte én het lange antwoord, de hoofdkwestie, de bijkwesties, de zijpaden, de nuances. En vooral: de handvatten die je nodig hebt om zelf een doordachte keuze te maken voor ‘u’ en ‘uw’ of ‘jij’ en ‘jouw’.
Breng je tekst tot leven: prikkel de ogen, oren, neus, tong en huid van je lezers
Wist je dat informatie vijf keer beter blijft hangen in de vorm van een verhaal dan in de vorm van droge info? Ja. Vijf keer. Iets met allerlei onderzoekers aan een Princeton University, compleet met ingewikkelde breinscans. Kauw daar maar eens op. En weet je wat dé manier is om van je informatie een verhaaltje te maken? Het maken van een ‘plaatje’.
Wil je lekkerdere teksten schrijven? Dit moet je weten over ‘Lolitaaltechnisch opwindende taal’.
De Russische schrijver Vladimir Nabokov schreef in 1955 zijn roman Lolita. Daarin vertelt hoofdpersoon Humbert Humbert, een literaire wetenschapper, over zijn fascinatie voor de minderjarige Lolita. Zij is de ultieme vrouw, zÃjn ultieme vrouw - of eigenlijk pubermeisje, want Lolita is twaalf jaar wanneer hij voor haar valt.
Gooi je haar los, doe een dansje en smijt die magische saus van je op je scherm
Veruit de meeste teksten worden niet gelezen, maar gescand. En veruit de meeste teksten worden niet lang nadat ze gelezen zijn weer vergeten. Het bloed, het zweet en de tranen die de schrijver in zijn teksten stopte, maken samen met de aandacht van de lezer plaats voor iets nieuws, om vervolgens niet meer naar de voorgrond terug te keren. Doodzonde. Vooral omdat het anders kan.
Vind je eigen tone of voice door eerst te ontdekken wat 'ie niét is
Hanneke Groenteman leerde mij tijdens een interviewtraining om nooit ‘ste-vragen’ te stellen. Dus nooit: ‘wat is de mooiste’, ‘wat is de leukste’ en ‘wat is de verschrikkelijkste’, maar ‘wat is een mooie’, ‘wat is een leuke’ en ‘wat is een verschrikkelijke’. Het is namelijk nogal wat om die ene te vinden die overal bovenuit steekt. Je dwingt de persoon die je interviewt lang en diep na te denken. En dat is zonde van de flow.
Van storytelling naar truthtelling - een pleidooi voor ware verhalen
‘’Een goed product verkoopt zichzelf’’, was jarenlang een veelgehoorde volkswijsheid. Vooral eigenwijze ondernemers met te weinig verstand van communicatie lieten zich voorstaan op dat soort hoor-mij-eens-alles-weten ‘kennis’.
Tegenwoordig hoor je vaak het tegenovergestelde. Mensen, vooral mensen die ‘verstand hebben van marketing’ zeggen dan dingen als ‘’Met een goed verhaal kom je overal binnen’’, of ‘’Marketeers kunnen mensen alles wijs maken’’, of nog erger, ‘’Vrije wil? MOEHAHAHA, die bestaat helemaal niet!!’’. Bedenk er zelf wat kaasblokjes en opklapstoeltjes bij en je hebt de perfecte kringverjaardag compleet met irritante oom.
How to tone of voice : 5 x precies hetzelfde maar dan anders
De manier waaróp je iets zegt is bepalender dan wát je zegt. Als je elkaar ziet heb je je gezichtsuitdrukking, je lichaamstaal, je gebaren, je toon en je volume om je boodschap precies de betekenis en kracht mee te geven die je wilt. Als je elkaar spreekt zonder elkaar te zien valt een deel daarvan al weg. Laat staan wanneer je elkaars boodschap alleen maar leest. Hoe leg je dan precies de juiste betekenis en kracht in je boodschap? Welkom in de wereld van tone of voice.
Brief van de Maand - Oktober 2020
Het zijn gekke tijden. Lange Frans runt een pedofielennetwerk vanuit de kelder van het pizzarestaurant van Arjen Lubach. Gekke tijden. Famke Louise deed daar eerst niet aan mee, maar nu wel, zo verklaarde ze buiten de meenstriem miedia om. Gekke tijden. Intussen hebben Willem en Máxima de Griekse griep mee teruggenomen van vakantie en op een illegaal caféfeest in Den Haag door de zaal geblèrd, waardoor dat virus nu de hele wereld over raast en iedereen behalve de inwoners van Staphorst in quarantaine moet, net zolang totdat het Youtube-account van Lange Frans weer online staat en Bill Gates een vaccin heeft ontwikkeld. Gekke tijden. Hele. Gekke. Tijden.
Worden tekstschrijvers vervangen door algoritmes?
AI-generated content, ofwel, door artificial intelligence geschreven teksten, komt eraan. Sterker nog, het bestaat al. De vraag is: hoe goed zijn die teksten? En komt er ooit een moment dat correcte, creatieve en overtuigende teksten niet langer zijn voorbehouden aan de tikkende vingers van de mens? Met andere woorden: heb ik straks nog werk?
Brief van de Maand - September 2020
How do you do? I do London. En terwijl ik dat doe, verzamel ik de meest briljante teksten die ik hier om me heen zie. De vijf sterkste voorbeelden van quite brilliant copy vind je in dit artikel dat ik voor je heb geschreven - mocht je benieuwd zijn met welke toffe tekst IKEA z'n hotdogs hier aanprijst, en mocht je benieuwd zijn hoe je met maar vier woorden storytelling-technieken inzet.
It’s the best thing since sliced bread - Londense inspiratie voor sterkere teksten
Ik weet ‘t: ‘’Het is het beste ding sinds gesneden brood’’ klinkt gewoon niet zo lekker als ‘’It’s the best thing since sliced bread.’’ Er is iets met die Engelse taal. Er is iets wat maakt dat het zo lekker vloeit en rijmt en doet en swingt en zingt. Wat dat is, daar kom ik misschien later nog op terug. Voor nu geef ik je een aantal jolly good voorbeelden van copy die ik afgelopen winter in London tegenkwam.
‘’Brace yourselves, winter is coming’’ - Waarom het nu tijd is in je brand story te investeren
Fraulein covid heeft inmiddels flink huisgehouden. Met inmiddels bijna een miljoen doden op haar naam en velen die nog zullen volgen, hebben vrijwel alle landen drastische maatregelen genomen om uitpuilende IC’s en alle directe en indirecte gevolgen daarvan binnen de perken te houden - voor zover dat kan. Over die directe en indirecte gevolgen gesproken: lockdown of geen lockdown, wel of geen mondkapjes, Zweeds of Spaans beleid: de economie gaat er niet lekker op. Bedrijven vallen bij bosjes om en economen waarschuwen voor een nabije toekomst vol verstrekkende recessie-ellende. Winter is coming. ‘’